Cele mai importante ritualuri românești de sfârșit de an

Plumbul topit: Unii români toarnă plumb topit în apă rece în noaptea de Anul Nou pentru a prezice viitorul. Forma în care se solidifică plumbul oferă indicii despre ce îi rezervă anul următor.

Semănatul grâului: Unii români obișnuiesc să semene grâu într-o farfurie sau un vas la începutul anului. Dacă grâul crește înalt și verde, se spune că anul va fi unul prosper.

Bocitoarele: În unele zone ale României, fetele nemăritate pot alege un bărbat din sat să le „plângă” pentru noroc în dragoste în anul ce vine.

Păstrarea strugurilor: Unii români păstrează 12 boabe de struguri pentru a le mânca la miezul nopții, fiecare boabă simbolizând o lună a anului. Gustul fiecărei boabe prezice cum va fi luna respectivă: dulce pentru o lună bună și acru pentru una dificilă.

Evitarea spălatului: Se crede că spălarea rufelor în prima zi a anului poate „spăla” norocul din casă.

Făcutul zgomot: La trecerea dintre ani, este tradițional să faci zgomot pentru a alunga spiritele rele și a atrage cele bune.

Primul oaspete: Primul oaspete care intră în casă în Anul Nou ar trebui să fie o persoană de sex masculin, ca simbol al norocului și prosperității.

Produsul a fost adăugat în coș.
0 items - 0,00 lei